Meny

Träna på starten i Karlstad Triathlon

11 jul, 2017

Karlstad Triathlon är unikt på flera sätt. Starten av loppet går, precis som det legendariska och mytomspunna Ironman Kona, av stapeln när deltagarna redan befinner sig i vattnet. Vi tycker det tillför en extra dimension med start i vattnet. Här följer några tips som deltagare kan tänka på innan start.

Tänk på att ligga i simfärdigt läge precis innan startskottet går.  Benen bakom dig och hälarna så nära vattenytan som möjligt. Benen skall röra sig lätt för optimalt flytläge. Sträck ut armarna framför dig och gör lätta ”sculling” rörelser för att hålla dig flytande och redo att starta. Tänk på att respektera dina simkompisar bakom, framför och vid sidan av dig. Ett bra tips kan vara att träna på att flyta i detta läge vid något simpass veckan innan starten.

När startskottet går så tar du ett par snabba armtag så att du får ordentlig fart i början. Försök hålla lugnet och hitta en bra takt efter de inledande simtagen.

Hitta en takt som passar dig men utnyttja också dina simkompisar runt omkring dig. I simningen till skillnad från cyklingen är det tillåtet med drafting. Detta görs bäst precis bakom simmaren eller vid simmarens höft. Titta upp med jämna mellanrum så att du ser att du navigerar rätt.

Karlstad Triathlon har i år en delvis ny simsträckning som är med åskådarvänlig. Uppstigningen från simningen till TZ1 sker via den nya ”Cramorampen”. Även detta hoppas vi skall uppskattas av deltagarna.

En ”race brief” kommer att hållas innan starten i syfte att alla deltagare skall känna sig trygga.

Varmt välkomna till Karlstad och Karlstad Triathlon!

Samarbetspartners